De meeste woningen worden gekocht met behulp van een lening van de bank. Tot zekerheid voor de terugbetaling van de lening en betaling van rente wil de bank zoveel mogelijk zekerheid. Die zekerheid zal bestaan uit een hypotheek op de woning. Wordt niet betaald, dan mag de bank het huis veilen. Met een nieuwe hypothecaire lening kan een oude worden afgelost. Wordt nog meer geleend, dan kan een tweede hypotheek op de eerste worden gestapeld. Bij veiling komt afbetaling van de tweede lening pas aan de orde na aflossing van de eerste. In plaats van een lening van een bank kan ook geld worden geleend van iemand anders, bijvoorbeeld van ouders. Ook daar kan hypothecaire zekerheid worden gesteld.

Financieren van jouw huis
De banken worden strenger. Maar de meeste mensen hebben wel een bank nodig om hun huis te kunnen kopen. Niet alleen rente en aflossing van uw lening zijn belangrijk, maar ook de belastingregels, eventuele levensverzekering en eventuele Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Noaber notarissen legt je graag uit hoe dat precies zit. Dan weet je waar je voor kiest. De zekerheid die de bank van jou vraagt, heet hypotheek. Het huis blijft jouw eigendom, maar als alles fout gaat, mag de bank het veilen.

Soms ook is een lening in de familie mogelijk, al dan niet met hypotheekstelling. En je vermogende ouders kunnen jou fiscaal vriendelijk op weg helpen, door aan jou geld te lenen of te schenken