Of iemand nog in staat is zijn wil te bepalen, is niet altijd duidelijk. Een bij testamenten onterfd kind kwam bij de Rechtbank Noord-Nederland met een deskundigenrapport. Daarin stond dat de vader die het testament opstelde destijds aan Alzheimer leed, waardoor hij bij het opmaken van het testament geen redelijke waardering van zijn belangen meer zou kunnen maken.
Op 5 februari 2014 volgde de rechter de conclusie van de deskundige niet, omdat die zonder verdere toelichting werd getrokken uit de constatering dat de vader aan vergevorderde Alzheimer leed. Het is te algemeen om te stellen dat iemand die aan Alzheimer lijdt geen testament meer kan maken. De notarissen die de testamenten hadden opgemaakt waren daarentegen kennelijk van mening dat de vader feitelijk nog wel in voldoende mate in staat was om zijn wil te bepalen.
(achtergrond: Is iemand gebonden aan wat hij ondertekent? Het antwoord hangt er onder andere van af wat werd bedoeld en of hij het wel heeft begrepen. De notaris gaat daar zeer zorgvuldig mee om: vooraf stuurt hij concept-akten ter beoordeling en bij de ondertekening geeft de notaris een toelichting en wijst op de gevolgen. In geval van enige twijfel volgt de notaris het protocol “Stappenplan Beoordeling Wilsbekwaamheid”. Wilsbekwaamheid is niet absoluut, maar kent gradaties.)